La Cuirassa de Lleida: espai de memòria i riquesa patrimonial. Jornada sobre les estratègies d’estudi i difusió del patrimoni jueu a Catalunya

Descarregar Pdf
Cuirassa
Programa de l'Exposició “EFIMERA, recuperant la Cuirassa” i la Jornada sobre estudis i difusió del patrimoni històric jueu a Catalunya

El pròxim divendres dia 20 de maig s'inaugura l'Exposició "EFIMERA, recuperant la Cuirassa" en el marc de la Jornada sobre estudis i difusió del patrimoni històric jueu a Catalunya, organitzades i coordinades des de L'Arxiu Arqueològic de L'Ajuntament de Lleida, el GIP (Grup d'Investigació Prehistòrica) del Departament d'Història de la UdL, el SCT-Laboratori d'Arqueologia de la UdL, i amb la col·laboració del Grup d'Arqueologia de les dinàmiques socials (ASD) de la Institució Milà i Fontanals del CSIC de Barcelona.

La Jornada vol destacar la importància del Llegat jueu a la ciutat i donar a conèixer els treballs de recerca i restauració de materials que, un cop finalitzada l'excavació arqueològica, es continuen duent a terme des d'ambdues entitats per tal de valoritzar aquest patrimoni. En la primera part de la jordana s'ha organitzat una la taula rodona on hi participaran tècnics/es provinents de ciutats on el Llegat jueu s'està reivindicant. L'objectiu és reflexionar entorn de les estratègies i els reptes de la divulgació de la història de les comunitats jueves a Catalunya. En la sessió de la tarda hi participaran investigadors/es que donaran a conèixer els resultats aportats per l'estudi de les restes arqueològiques recuperades durant les excavacions al Barri de la Cuirassa (objectes metàl·lics, fustes, restes faunístiques, vasos ceràmics, etc). L'objectiu serà el de donar a conèixer la potencialitat científica i arqueològica d'aquest jaciment que ha aportat informacions claus per al coneixement de les comunitats jueves d'època medieval a Lleida, i sobre els processos que van portar a la crisi i abandó d'un dels barris jueus més importants de Catalunya.

L'assistència aquesta jornada és oberta i està adreçada a estudiants, tècnics culturals i públic en general interessat en la cultura i el llegat jueu a Catalunya. La inauguració de l'Exposició "EFÍMERA. Recuperant la Cuirassa" és el preàmbul d'aquestes jornades. La mostra és una selecció de peces procedent d'una de les cases cremades a l'atac del call on es poden veure estris de la vida quotidiana, que han estat restaurats pel STC- Laboratori d'Arqueologia de la UdL. Aquesta exposició, com reflecteix el seu nom, té una durada molt curta, de 9:30 a 18:30 h. La visita serà oberta a tot el públic i amb aforament restringit al vestíbul de la sala Víctor Siurana. Us esperem nombrosos/es el divendres 20 de maig a les 9h del matí a la Sala Víctor Siurana de la Universitat de Lleida!

Programa de la Jornada sobre estudis i difusió del patrimoni històric jueu a Catalunya

Catàleg de l'Exposició "EFIMERA, recuperant la Cuirassa"

Vídeos online de la jornada:

Sessió de matí:

https://www.youtube.com/watch?v=e95mQOUkg0s

Sessió de tarda:

https://www.youtube.com/watch?v=FweO2xbhfx4

O a Properes reproduccions en directe al canal UdL:

https://www.youtube.com/universitatdelleida