1es Jornades de Bestiar de Peu Rodó. Passat, Present i Futur dels èquids a Catalunya
Descarregar PdfLes 1es Jornades sobre Bestiar de Peu Rodó: un fòrum de diàleg descentralitzat entre entre passat i present sobre la importància dels èquids en les societats humanes.
El pròxim dissabte 21 d’octubre s'inauguren les 1es Jornades de Bestiar de Peu Rodó. Passat, Present i Futur del èquids a Catalunya. Aquesta iniciativa sorgeix la preocupació compartida entre acadèmics, entitats i actors del sector equí davant la situació actual de les races autòctones a Catalunya, moltes d’elles en perill de desaparició. Aquestes jornades han estat impulsades i organitzades en el marc del projecte de recerca CENTAURO - PID2020-113369RJ-100 (liderat des del Grup d’Investigació Prehistòrica (GIP) - Dep. de Geografia, Història, i Hª de l’art de la UdL) en col·laboració amb el Dep. de Ciència Animal de la UdL, l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA), l’Associació Catalana de tracció Animal (ACTA), L’Ajuntament de Salàs de Pallars i l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu.
Les jornades no s’han concebut com un simple intercanvi de coneixements entre diferents actors socials, sinó que es proposen consolidar un espai d'anàlisi, reflexió i col·laboració entre els diferents implicats en la cria, usos econòmics i preservació dels èquids. Els principals objectius són, per una banda, aprofundir en l’impacte que han tingut els èquids en les societats humanes al llarg del temps. Per altra banda, posar sobre la taula quins són els reptes que afronta actualment el sector actualment, especialment en relació amb la preservació de les races autòctones, la pèrdua de diversitat genètica i la viabilitat econòmica de la seva cria.
Destaquen dos elements que distintius d'aquesta jornada, com son el seu caràcter descentralitzat i l'enfocament multidisciplinari. Això permetrà abordar la temàtica des de diferents línies de recerca i coneixement tan diverses com l'arqueologia, la història, la veterinària, l’etnografia, la producció animali l’agronomia.
Les sessions inclouran conferències, debats, comunicacions i activitats pràctiques, fomentant la participació activa i el diàleg constructiu entre tots els i les participants. A més comptaran amb la participació i intervencions d’investigadors/es i acadèmics/es nacionals i internacionals de reconegut prestigi d’institucions, i amb dels millors experts/es sobre el tema procedents de diferents àmbits i disciplines.
La iniciativa no només vol ser un fòrum acadèmic, sobretot pretén ser una plataforma que promogui la presa de decisions informada en la planificació i estratègies futures sobre la gestió i usos de les races autòctones ramaderes a Catalunya. Amb aquest propòsit, les jornades pretenen aportar tot un seguit de continguts i recomanacions, criteris per tal d’afavorir la seva recuperació i preservació com un llegat biologic molt valuós per a la societat del segle XXI. En aquest sentit, pensem que la divulgació i la transferència de coneixements son claus per poder sensibilitzar a les institucions i als ciutadans/es, sobre el valor biològic, sociocultural, econòmic i ambiental dels èquids.
Contacte: