Campanya d’excavació als jaciments arqueològics de l’oppidum Gebut i la necròpolis de la Vall de la Clamor (Soses, el Segrià)

Descarregar Pdf
Clamor 2
Excavació en curs a la necròpolis de Vall de la Clamor (Soses)

Entre el 28 d’agost i el 25 de setembre el Grup d’Investigació Prehistòria de la Universitat de Lleida, amb el patrocini del Servei d’Arqueologia i de l’Ajuntament de Soses, i la col·laboració de l’empresa Iltirta Arqueologia, ha intervingut ens els jaciments arqueològics de l’oppidum ibèric de Gebut i la necròpolis de la Vall de la Clamor (Soses, el Segrià).

Resultats més significatius de les campanyes:

Oppidum de Gebut

  • S’ha descobert una fase d’habitació més antiga del que es coneixia fins ara, possiblement anterior al s.VII aC (a confirmar per les anàlisis de C14 que ens proporcionaran la datació absoluta), que indica l’existència d’un hàbitat anterior a la construcció de la primera muralla torrejada i que seguia una distribució urbanística diferent a la que coneixem a partir de la construcció del sistema defensiu.
  • S’ha continuat treballant en la impressionant escarpa del fossat descoberta en la campanya de l’any 2019, arribant a més de 3 metres de potència de paret conservada, dels, com a mínim, 5 metres que faria fins al peu de la muralla, i s’han posat al descobert 15 metres lineals al sud del tram ja conegut.
  • S’ha excavat una nova sala, segurament de magatzem, annexa als espais de producció de vi que van aparèixer en les campanyes anteriors, la qual cosa confirma el caràcter industrial d’aquest barri. Es tracta d’un espai allargat amb una banqueta correguda construïda amb tovots i pedra. La seva cronologia se situa en la segona meitat del s. III ANE.

 

Necròpolis de la Vall de la Clamor

  • Les noves intervencions del GIP en aquesta necròpolis tumulària d’incineració es van iniciar l’any passat, descobrint-se una desena d’estructures tumulàries de diferent tipologia. La campanya d’enguany ha permès excavar-les i descobrir-ne de noves. Sembla presentar una llarga utilització (del s.VII al s. III aC) de manera que pot considerar-se un dels llocs d’enterrament relacionats amb l’oppidum de Gebut.